Bokslut: Ett år med mycket nytt.

Gott_Nytt_-r

Tillåt mig att börja med att hälsa er alla ett Gott Nytt År och God
Fortsättning! 
2015 har varit ett fantastiskt år, men jag är övertygad
om att 2016 kommer bli 
minst lika fantastiskt, om inte bättre!
Vi ses i det ny året! 

 

Det slår mig, när jag sitter framför datorskärmen, hur svårt det är att på ett bra sätt sammanfatta ett helt år med flera hundratals olika roliga händelser. Om möjligt blir det ännu svårare att sammanfatta när det är så mycket nytt som har skett i vårt land, i vår region och i vår kommun. För visst är det så att 2015 är ett år med mycket nytt.

 

Ny regering i Sverige, Västra Götaland och Lerum

680@80

Det politiska året 2015 har utan tvekan varit ett mycket spännande år. För oss Lerumsbor har det inneburit en ny S- och MP-regering, en ny majoritet i Västra Götalandsregionen bestående av M, MP, C, L och KD samt en ny majoritet i Lerum bestående av S, MP, C och L. Vi har fått ett nytt politiskt landskap på samtliga nivåer. 

När Stefan Löfven tog över som statsminister och Miljöpartiet ingick i regeringsunderlaget var det nog många väljare på vänstersidan som drog en lättnadens suck efter åtta år med borgerligt Alliansstyre. Den lättnaden som kanske fanns direkt efter valet 2014 har på något konstigt sätt omvandlats till en slags landsomfattande ångest. Att regeringspartier tenderar att tappa i förtroende i samband med regeringsmakt är inget ovanligt, men väldigt få hade nog trott att Stefan Löfven skulle sänka Socialdemokraterna till förtroendenivåer under den fd. partiledaren Håkan Juholt, eller att Miljöpartiet som tidigare varit Sveriges tredje största parti idag riskerar att åka ur riksdagen. Att resultatet ser ut som det gör förvånar mig samtidigt inte. Sveriges regering har haft ett riktigt dåligt år. Detta med vallöftesbrott efter vallöftesbrott, där de nya statsråden slagit någon typ av rekord i att slänga ur sig märkliga kommentarer (som t.o.m. skadat svenska internationella relationer), i att ge ovanligt flummiga svar på konkreta frågor och samt skrivit mindre lyckade ‘tweets’ på twitter. Samtidigt har statsministern blivit allt mer anonym efter flera skakiga framträdanden i början av ämbetsperioden. Nu undrar många väljare, från såväl höger till vänster på den politiska skalan, var Stefan Löfven tagit vägen.

Jag minns när Fredrik Reinfeldt sa inför valet något av det mest självklara, men samtidigt mest klockrena jag hört någon politiker säga: “Den som inte är förberedd är oförberedd”. Och visst stämmer det. De nya regeringspartierna gick från valrörelsen där de lovat allt till allt och alla, till ett regeringskansli där de insåg att allt det de lovat tillsammans blev för dyrt eller ohållbart. Nu ser vi hur Miljöpartiet går från att vara partiet som ville stänga kolkraften till att bli partiet som nu bidrar till utbyggd kolkraft. Vi ser hur dom har gått från att vara vara partiet som mer eller mindre ville ha fri invandring till att bli partiet som inför ID-kontroller, stänger gränsen till Sverige och bygger murar. På samma sätt ser vi hur Socialdemokraterna går från att vara “arbetarpartiet” som skulle skapa 32.000 traineejobb och se till att alla unga hade jobb inom 90 dagar till att bli partiet som bara lyckades skapa skapade ett(!) traineejobb och har en av Europas högsta ungdomsarbetslöshet efter 480 dagar

Jag tror visserligen att både Socialdemokraterna och Miljöpartiet vill det bästa för Sverige. Det tror jag om de absolut flesta partier och politiska företrädare. Men Socialdemokraterna och Miljöpartiet har en lång väg att gå för att visa att de förtjänade regeringsmakten efter valet 2014. Det finns mycket som kan summera det politiska året på riksplanet, men detta får ändå ses som en snabbversion på min, lite mer lokalt kopplade blogg. 

I Lerums Kommun har vi som sagt en ny politisk majoritet. Jag tänkte dock i mitt bokslut lägga fokus på Moderaterna och vad vi har gjort under 2015. För de som vill läsa kritiska texter om den nuvarande majoriteten får jag hänvisa till andra blogginlägg. Där kan ni hitta gott om kritiska inlägg 😉 

 

Ett parti som gör skillnad, även i opposition

10363134_10208430066048683_5217263346837971796_n

 

2015 har varit Moderaternas första år någonsin som ett parti i opposition. Detta efter att vi förlorade valet för första gången sedan den senaste kommunsammanslagningen i Sverige då Lerums Kommun kom till. Att hamna i opposition har utan tvekan ställt en hel del krav på nytänkande och nya interna arbetsmetoder. Vi har lärt oss vår läxa efter valet 2014, och vi kommer jobba stenhårt för att återvinna väljarnas förtroende varje dag, så att vi 2018 kan se ett borgerligt styre i Lerums Kommun. Det betyder att vi varje dag måste våga förnya oss och ompröva vår politik så att den passar in i den verklighet som vi lever i. 

Under 2015 har vi fått testa nya sätt att få igenom vår politik. Bland annat har det handlat om att driva igenom moderata idéer och värderingar i beredningsarbetet samt att hela tiden våga lägger nya förslag för Lerums Kommuns bästa i både kommunfullmäktige och kommunstyrelsen. Då handlar det främst om att motionera och interpellera i kommunfullmäktige och sedan vara aktiva i vår opposition i kommunstyrelsen. 

Det som vi under 2015 bland annat har motionerat om i fullmäktige är bland annat att undersöka möjligheten att ingå i försöksverksamhet med betyg från årskurs fyra, att vi skall förvärva Aspenkyrkan där vi ser att en kulturscen skulle kunna byggas samt att en HBTQ-handlingsplan skall författas i Lerums Kommun. De motioner som vi lägger är både konkreta förbättringsförslag och tydliga uppmaningar om att kommunen ska undersöka förbättringsområden inom servicen till våra kommuninvånare. Vi har också ställt interpellationer (dvs. frågor till kommunstyrelsens ordförande eller kommunalråden) kring säkerheten på våra skolor, hur flyktingsituationen beräknas påverka Lerums Kommuns olika verksamheter samt hur jämställdheten ser ut i fördelningen av föreningsstöd. Viktiga frågor som vi ständigt vill påminna majoriteten om att prioritera. Allt detta gemensamt gör att vi är ett parti som gör skillnad, även i opposition. Och det är något vi skall fortsätta med även 2016. Mer om detta kan du läsa om här på min blogg. 

Några av de politiska frågor som varit högst aktuella under 2015 har utan tvekan varit Dergårdsområdet med den nya arenan och kulturhuset – samt att vi avbrutit planerna på att genomföra stabiliseringsåtgärder på Lerums Gymnasium. Också diskussionerna kring den nya politiska organisationen där vi fått tre nya kommunalråd, vilket gör oss till Sveriges mest kommunalrådstäta kommun per capita.

Under året har jag också varit ute och träffat flertalet företag, medborgare och föreningsmänniskor. Det har varit riktigt roligt, och framförallt väldigt givande. Jag kan konstatera att Lerums Kommun inte hade varit i närheten av den kommun den är idag om det inte vore för det enormt stora engagemang som alla dessa människor har för sina egna, andras och våra gemensamma verksamheter. Det gör mig både stolt och lycklig som politiker att vi har så många fantastiska medborgare i vår kommun. Samtidigt vill jag träffa fler – och därför vill jag uppmana alla er som läser detta att ta kontakt med mig om ni känner någon eller några som jag borde besöka. Vill du kanske att jag besöker dig? Kontakta mig gärna!

 

Nyårslöfte: Skriva fler motioner, interpellationer och frågor

Nyårslöfte: Träffa fler företag, medborgare och föreningsmänniskor

 

Ny blogg

Jag älskar Lerums Kommun

En riktigt rolig händelse är att jag för första gången någonsin har börjat blogga! Tanken att starta en sida, där jag kan skriva ner mina idéer om Lerumspolitiken, kom efter en diskussion jag hade med en väljare utanför kommunhuset i våras. “Det är så svårt för oss som medborgare att veta vad som händer i politiken här i Lerum. Man måste ju veta varför man skall rösta på Moderaterna. Och hur kan man veta det, om man inte kan följa ert vardagliga arbete på ett bra sätt?” sa väljaren, som jag känner sedan tidigare. Och visst är det så! Med jämna mellanrum trillar det visserligen in en insändare i Lerums Tidning och emellanåt figurerar vi lokalpolitiker i lokalpressen (som ex. Lerums Tidning eller Floda Nyheter), men det vardagliga politiska arbetet som vi genomför finns det knappt att läsa om. Och ännu svårare kan det vara att se vilka skiljelinjer som finns mellan de olika partierna, i de viktiga vardagliga frågorna. Fram tills nu! 2015 är året då jag startade min blogg, och för varje blogginlägg är det fler och fler som läser. 2016 kommer jag satsa på att skriva ännu mer frekvent, och se till att slå nya läsarrekord. Jag vill att fler skall kunna vara delaktiga i kommunpolitiken, och då är förhoppningsvis min blogg ett verktyg för våra medborgare och väljare när de skall ta ställning i valet 2018.

 

Nyårslöfte: Blogga mer frekvent om lokalpolitiken, samt få med en mer personlig touch i bloggen

 

Nya moderata förtroendeuppdrag

Valaffischer Henrik Marita och Alexander

Att arbeta som förtroendevald under 2015 har varit extremt roligt, och jag är hedrad över det förtroende jag fått att sitta med i kommunfullmäktige, kommunstyrelsen samt lärandeutskottet och arbetsutskottet. Att få förtroendet att jobba i folkets tjänst är samtidigt något som jag alltid tagit på fullaste allvar, och 2015 har inte på något sätt varit annorlunda. Vår politiska roll har alltid varit, och är fortfarande, att ge en god samhällsservice till våra medborgare samt se till att de skattemedel som vi förvaltar används rätt saker. Just därför kan jag, när jag nu summerar året, känna mig extra stolt att Moderaterna varit det parti som ställt sig upp och vänt på varje krona samt vridit på varje politiskt förslag för att det skall ge största möjliga samhällsnytta.

Det nya politiska året började egentligen med att den nya mandatperioden (2015-2018) drog igång. Det innebär att det är nya (och nygamla) förtroendevalda som påbörjar sitt arbete på de positioner de under hösten 2014 blev valda till. För politikens del betyder det nya styrelse- berednings- och nämnds- och fullmäktigeledamöter som under fyra års tid skall jobba för våra kommuninvånares bästa. I kommunfullmäktige har Moderaterna denna mandatperioden 13 mandat vilket gör oss, tillsammans med Socialdemokraterna, till det parti med flest mandat i Lerums Kommunfullmäktige. 

När jag ser tillbaka på detta året vågar jag nog hävda att 2015 har varit året som Moderaterna haft sina starkaste och duktigaste förtroendevalda under mina snart 10 år som engagerad i lokalpolitiken. Vi har, mycket tack vare vår förträffliga valberedning med Anna-Lena Holberg i spetsen, lyckats få ihop en grupp förtroendevalda som kan representera de absolut flesta väljarna i vår kommun. Vi är representerade i samtliga åldersgrupper, i samtliga kommundelar, har olika bildnings- och yrkesbakgrunder, är boende i olika boendeformer (såväl hyresrätt och bostadsrätt), vi är långa och korta, tjocka och smala, och vi är nästan lika många män som kvinnor.

Det brukar heta “ingen nämnd, ingen glömd”, men i detta fallet skulle jag vilja lyfta fram våra förstanamn i våra olika styrelser, nämnder och beredningar;

Jeanette Andersson, Beredningen för bildning, sysselsättning och näringsliv
Lars-Göran Larsson, Beredningen för infrastruktur och boende
Svante Karlsson, Beredningen för klimat, miljö och naturvård
Marie Sjödin, Beredningen för kultur, fritid och folkhälsa
Marianne McHardy, Beredningen för välfärd för unga, vuxna och äldre
Birger Rosén, Kommunfullmäktiges presidium
Henrik Ripa, Kommunstyrelsens arbetsutskott
Oskar Ahlman, Kommunstyrelsens omsorgsutskott
Douglas Thisell, Kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott
Magnus Lansenfeldt, Miljö och Byggnadsnämnden och Valberedningen
Maria Bergstedt, Överförmyndarnämnden
Gun Holmberg, Individnämnden
Jonas Bring, Valnämnden
Anna-Lena Holberg, Lerum Energi AB
Eva Brodén, Greta Bergs minnesstiftelse
mfl.

 

Nyårslöfte: Att stötta våra fantastiskt duktiga moderata förtroendevalda ännu mer i deras politiska arbete

 

Ny gruppledare

img_0058.jpeg

I januari valdes jag av en enhällig fullmäktigegrupp till den moderata fullmäktigegruppens gruppledare. Uppdraget är ett ideellt internt uppdrag som innebär att jag är den personen som skall leda Moderaternas arbete i kommunfullmäktige samt koordinera arbetet i våra beredningar, nämnder och styrelser. Vid min högra sida, i rollen som vice gruppledare, har jag Anneli Rhedin. Anneli har under året varit ett fantastiskt stöd som jag alltid kan lita på i vått och torrt. Och tillsammans med Henrik, Gun och Birger i gruppstyrelsen kommer vi även under 2016 leda fullmäktigegruppen till fler vunna voteringar och en aktiv oppositionspolitik.

 

Ny föreningsstyrelse

Moderaterna är bäst

I början på året valde Moderaterna en ny föreningsstyrelse. Till min stora glädje valdes Oskar Ahlman enhälligt av partiets medlemmar, som alla äger rösträtt vid vårt årsmöte, till ny föreningsordförande. Ett arbete som Oskar har axlat på ett mycket bra sätt i planeringen av aktiviteter under 2015. Föreningens arbete fortsätter fram till nästkommande stämma under våren 2016.

2015 års föreningsstyrelse har bestått av;

Oskar Ahlman
Gun Holmberg
Gabriel Scavo
Marie Sjödin
Alexander Abenius
Anneli Eng
Conny Leinstedt
Jeanette Andersson
Viktor Lundblad (Moderata Ungdomsförbundet)
Anneli Rhedin (Moderatkvinnorna)
Henrik Ripa (Kommunalråd)

 

Ny glöd i partiföreningen

Trevligheter

Under hösten 2014 tog vi en lång diskussion i partiet kring hur vi kan skapa ännu mer mervärde i ett medlemskap i Nya Moderaterna i Lerum. Några av de sakerna vi kom fram till är att vi behövde bli bättre på att arrangera fler intressanta aktiviteter med duktiga talare, samt öka antalet tillfällen då vi faktiskt diskuterar politik. Det innebar att vi i våras aktivt ökade antalet medlemsträffar, vilket resulterade till att möjligheten för diskussion kring olika frågor ökade rejält i såväl allmänpolitiska som specifika kommunala frågor. Även om vi fortfarande har en bit att gå, så har det under året uppstått en helt ny glöd i partiföreningen som verkligen går att ta på. 

Nu laddar vi för ett ännu mer intensivt år, med ännu fler aktiviteter och fler diskussioner. Vi kommer nu att köra varje måndag uppe på Villa Säfvehöjd, och dit är alla som sympatiserar med oss eller är nyfikna på moderaterna välkomna! Det kommer bli ett riktigt toppenår, med andra ord!

Avslutningsvis måste jag säga att ett parti med duktiga politiska företrädare och en engagerad föreningsstyrelse blir aldrig stark nog att driva en politik för framtiden utan fantastiska och kloka medlemmar. Därför är jag så oerhört glad att vi har Sveriges mest engagerade och glada medlemmar som vid varje måndagsträff utmanar mig som ledare – vilket gör att vi tillsammans kan driva den bästa politiken för Lerum.

“Strong independent – stronger united”

 

Nyårslöfte: Vi skall ha fler medlemsaktiviteter, med ännu fler nya medlemmar

Nyårslöfte: Vi skall värva fler nya medlemmar 2016 än under 2015

 

MUF Norra Älvsborg bäst i Sverige

MUF är bäst

En riktigt glädjande nyhet för året är att MUF Norra Älvsborg, vilket är det distrikt som MUF Lerum tillhör, är 2015 års bästa distrikt. Inget annat MUF-distrikt i Sverige har ökat sitt medlemsantal med så många procentenheter som MUF Norra Älvsborg. Precis innan den sista sammanräkningen av medlemsantalet i Moderata Ungdomsförbundet är MUF Norra Älvsborg uppe i ett medlemsantal som motsvarar 144,8% av 2014 års medlemsantal. En riktigt imponerande ökning. Extra roligt blir det när två av MUF Norra Älvsborgs distriktsstyrelseledamöter, Gabriel och Viktor, också är ledamöter i Moderaternas fullmäktigegrupp. Stort grattis MUF Norra Älvsborg och MUF Lerum!

ps. Jag håller fortfarande millenniets medlemsrekord som ordförande för MUF Lerum 2007-2009 😉

 

Och på det privata planet då?

Ja, ett av nyårslöftena är ju som sagt att jag skall få med en mer personlig touch i bloggen, så varför inte börja redan nu? 2015 har faktiskt varit ett oerhört spännande år även utanför politiken.

I höstas avslutade jag äntligen mitt eviga sökande efter en lägenhet i Lerums Kommun efter att jag skrivit på mitt första bostadskontrakt för en lägenhet i Stenkullen. Det blir nyproduktion och inflyttning i min lilla 2:a på Hällebergsvägen i slutet på september. Något jag ser oerhört mycket fram emot!

chill segling

En av mina absolut största passioner i livet är idrotten segling. Jag fortsätter där min satsning mot den absoluta världstoppen i Match Racing, som ni kan läsa om på www.teamabenius.com, och resan dit har verkligen tagit stora steg framåt. I skrivande stund är vårt lag rankade 97:a på världsrankingen, vilket vi är oerhört stolta över. Det innebär samtidigt att vi har 96 lag framför oss i världen som vi skall komma förbi för att bli bäst – och det är med den bilden i huvudet som vi laddar inför Team Abenius seglingsår 2016.

 

Avslutningsvis så kanske den mer observanta noterat att jag titt som tätt besökt ett av våra nordiska grannländer, Island, under sommaren och hösten. Island är ett helt fantastiskt land på många sätt. Men huvudsyftet med mina besök inte varit varma källor, starka vindar och en unikt häftig natur. Sommaren 2015 förenades jag med min gamla hemliga tonårsförälskelse, Hildur. Hildur är nämligen tjejen som flyttade från Island med sina föräldrar till Floda för cirka 15 år sedan. Hon är tjejen som jag en dag, för 10 år sedan, såg i korridoren på Alléskolan och föll för direkt. I januari blir hon kommuninvånare igen, vilket känns helt fantastiskt!

Hildur och Alex

Påbörja året på bästa sätt:

Bli medlem

Alla är välkomna!