KS-nytt – Någon annan betalar

maxresdefault

Hallå!

Nu var det ett rejält tag sedan det skrevs något på bloggen. Det beror inte på att det funnits något att skriva om, utan att det har hänt oerhört mycket roligt att jag inte fått till tid att sätta mig och skriva. I ett senare inlägg kommer ni få en resumé av vad jag hållit på med den senaste tiden. Så länge får ni nöja er med en intressant rapport från kommunstyrelsen.

I onsdags hanterade vi över 30 ärenden vid kommunstyrelsen. Det har berört allt från namnförslag på den nya förskolan i Stenkullen till igångsättningsbeslut för ny återvinningscentral i Stenkullens norra industriområde. Jag har valt att ta upp några av de ärenden som är särskilt intressanta.

 

Sveriges dyraste avdelningar?

Ett av dagens kanske mest chockerande beslut kom att handla om tillbyggnaden av Blåsippans förskola i Floda (där jag själv gick när jag var barn). Frågan kring Blåsippans förskola har varit uppe i kommunstyrelsen vid tidigare tillfällen och handlar om att majoriteten vill bygga till två avdelningar till förskolan.

Prislappen? 25,8 miljoner kronor!!! Motsvarande ett kvadratmeterpris på över 60.000 kronor! Detta kan sättas i relation till en ny förskola med dubbelt så många avdelningar, dvs. fyra stycken, för uppskattningsvis 28 miljoner kronor.

Två avdelningar på Blåsippan = 25,8 miljoner kronor
Fyra avdelningar för ny förskola = ca. 28 miljoner kronor

Jag ställer mig frågan: Hur i hela fridens namn kan majoriteten besluta att bygga till två avdelningar för i princip samma belopp som det skulle kosta att bygga en helt ny förskola med dubbelt så många avdelningar?!

Svaret är nog väldigt enkelt: Någon annan betalar.

 

Inget ljusgrönt miljöpris 2016

Till onsdagens sammanträde kom det mycket tråkiga beskedet att det ljusgröna miljöpriset i Lerums Kommun inte kommer delas ut för 2016. I tjänsteskrivelsen förklarar tjänstemännen att det brustit i matchningen mellan företagare och elever, vars samverkan är en grundläggande förutsättning för miljöpriset. Exakt hur detta kan ha uppstått fick vi varken svar på i tjänstemannaskrivelsen eller när frågan ställdes muntligt i kommunstyrelsen.

Jag tycker det är synd att miljöpriset inte delas ut i år. Jag fick äran att agera jury-medlem vid utdelningen av 2015 års ljusgröna miljöpris och kan konstatera att priset ligger i helt linje sett till såväl vår vision om att bli Sveriges ledande miljökommun 2025 samt Moderaterna i Lerums syn på positiv samverkan mellan företagare och unga potentiella entreprenörer.

 

lerumljusgronmiljopris2015

2015 års vinnare

miljopris-2014_6_webb

2014 års vinnare

Hur dyr blir Stenkullens nya återvinningscentral?
Ingen vet.

En annan fråga som var uppe i kommunstyrelsen var ärendet kring en ny återvinningscentral i Stenkullens norra industriområde. Sedan länge har planerna för en ny återvinningscentral i Lerums Kommun varit på tapeten. Vi moderater hade som vallöfte 2014 att öppna en återvinningscentral i Stenkullen, och därför kändes det naturligt att ställa sig positiva till återvinningscentralen.

Frågan är dock inte helt okontroversiell. Prislappen för återvinningscentralen har blivit flera miljoner större med tiden, och tjänstemannaförslaget vi fick ta del av till dagens ärende ger varken svar på driftskostnader eller maskinkostnader i form av exempelvis hjullastare med mera. Trots att dessa siffror, som rör sig i mångmiljonklassen tyckte tjänstemännen och den politiska majoriteten (Socialdemokraterna, Liberalerna, Miljöpartiet och Centerpartiet) att vi nu skall sätta igång att bygga återvinningscentralen — utan att veta vad drifts- och slutkostnad blir. Det tycker vi är oansvarigt.

Med detta som bakgrund valde Moderaterna att föreslå att hela ärendet skulle återremitteras till förvaltningen så att vi kan få en bild över hur mycket det kommer att kosta.

Majoriteten beslutade att ärendet skulle avgöras idag samt att bifalla ärendet.

atervinn01 Stenkullen återvinning

 

 

Som ni kanske förstår har dagens diskussioner handlat mycket om ansvaret för era skattepengar.

Jag tycker inte att majoritetens fyra partier, Socialdemokraterna, Liberalerna, Miljöpartiet och Centerpartiet, har visat på ansvarstagande när de tycker att ett kvadratmeterpris på över 60.000 kronor är ett rimligt pris på en förskola, samt att det är en bra idé att bygga en återvinningscentral som vi inte känner till slutpriset på.

Låt mig vara tydlig. Jag avser att ta ansvar för Lerums Kommuns skattemedel både i rollen som oppositionspolitiker och som kommunstyrelsens ordförande, om jag får det förtroendet efter valet 2018.

_MG_8806