Brexit ?

Det är midsommar och vi nåddes för några timmar sedan att Storbritannien röstat om att lämna EU. En glädjens dag som plötsligt blev lite mörkare.

 

Såhär skrev min fd. Europaparlamentariker, Anna Ibrisagic, som jag fick förmånen att jobba med under ett halvår i Europaparlamentet. Hon har själv vuxit upp i de hemskheter som EU på senare år befriat oss ifrån:

“Det här är EU. Det här är också vad politiska ledare runtom Europa misslyckades att förklara. För en vecka sedan var jag hemma i norra Slovakien. Promenerade med vänner på vägen ni ser. Efter ett tag avvek jag för att göra några bilder av den vackra älven. Jag gjorde ett par foton och gick tillbaka över stranden, klättrade över staketet tillbaka till vägen, längst vilken vi promenerade. Och en av mina vänner sa då: Vet du att du för inte så länge sedan skulle bli skjuten för det du just gjorde? Vad gjorde jag, sa jag. Du klättrade över gränsen mellan Polen och Slovakien.
Och detta, mina vänner, är Europa. Ett Europa där man parkerar cyklar mot en gränsmarkering. För ett par decennier var det taggtråd och tungt beväpnade soldater. Men för ett par decennier var inte de flesta av våra unga medborgare i Europa ens födda. Och de äldre generationer missade att föra vidare historiens läxor. Brexit i dag är historiens bakläxa. Europa är inte i första hand pundets värde. Inte heller den gemensamma marknaden. Och inte utlänska investeringar. Titta noga på bilden! Detta är Europa!

 

image