Brexit 💔

Det Àr midsommar och vi nÄddes för nÄgra timmar sedan att Storbritannien röstat om att lÀmna EU. En glÀdjens dag som plötsligt blev lite mörkare.

 

SÄhÀr skrev min fd. Europaparlamentariker, Anna Ibrisagic, som jag fick förmÄnen att jobba med under ett halvÄr i Europaparlamentet. Hon har sjÀlv vuxit upp i de hemskheter som EU pÄ senare Är befriat oss ifrÄn:

“Det hĂ€r Ă€r EU. Det hĂ€r Ă€r ocksĂ„ vad politiska ledare runtom Europa misslyckades att förklara. För en vecka sedan var jag hemma i norra Slovakien. Promenerade med vĂ€nner pĂ„ vĂ€gen ni ser. Efter ett tag avvek jag för att göra nĂ„gra bilder av den vackra Ă€lven. Jag gjorde ett par foton och gick tillbaka över stranden, klĂ€ttrade över staketet tillbaka till vĂ€gen, lĂ€ngst vilken vi promenerade. Och en av mina vĂ€nner sa dĂ„: Vet du att du för inte sĂ„ lĂ€nge sedan skulle bli skjuten för det du just gjorde? Vad gjorde jag, sa jag. Du klĂ€ttrade över grĂ€nsen mellan Polen och Slovakien.
Och detta, mina vÀnner, Àr Europa. Ett Europa dÀr man parkerar cyklar mot en grÀnsmarkering. För ett par decennier var det taggtrÄd och tungt bevÀpnade soldater. Men för ett par decennier var inte de flesta av vÄra unga medborgare i Europa ens födda. Och de Àldre generationer missade att föra vidare historiens lÀxor. Brexit i dag Àr historiens baklÀxa. Europa Àr inte i första hand pundets vÀrde. Inte heller den gemensamma marknaden. Och inte utlÀnska investeringar. Titta noga pÄ bilden! Detta Àr Europa!

 

image